View this email in your browser

Nyhetsbrevet #1 | Journalism++ Stockholm

Val i Finland, R-hackathon och ny datalag

13 april 2015

Hej världen! Det här är vårt första nyhetsbrev. Varannan måndag kommer vi att skriva om inspiration, verktyg, utbildningar, event och trender kring datadriven journalistik.

Inspiration

Hej världen! Det här är vårt första nyhetsbrev. Varannan måndag kommer vi att skriva om inspiration, verktyg, utbildningar, event och trender kring datadriven journalistik.

YLE: Valgalleriet

YLE tog demokratisk valrapportering till en ny nivå när man gick in för att intervjua ALLA kandidater i riksdagsvalet. Det blev närmare 2 000 stycken.

http://vaalikone.yle.fi/riksdagsvalet2015/valgalleriet

 

YLE: Valkompass på riksdagsvoteringar

Valkompasserna är som vanligt stora. Den här minikompassen från YLE har en lite annorlunda ingång. I stället för att utgå från vad partierna säger att de vill göra, matchas man mot hur partierna faktiskt röstat i riksdagen.

http://yle.fi/uutiset/puolue_hukassa_testaa_kenen_joukoissa_seisot/7902061

 

Helsingin Sanomat: Gynnar medierna något parti?

Helsingin Sanomat har genom hela valrörelsen bevakat vilka partier som får mest synlighet i medierna. Den snabba slutsatsen är att regeringspartierna Samlingspartiet och Socialdemokraterna verkar ha fått mest uppmärksamhet i valspurten – trots att det är Centern som är favorittippat.

http://www.hs.fi/politiikka/a1305923967033

 

VG: De falt for Norge

På temat inspiration måste vi också nämna VG:s mäktiga ”De falt for Norge”, en snyggt paketerad databas över de 11 724 norrmän som stupade i andra världskriget.

www.vg.no/spesial/2015/vaare_falne/

 

Utan karta i Nigeria

Och apropå val: Crowdsourcad valövervakning har länge varit synonymt med Ushahidi-liknande tjänster, där användaren navigerar bland incident-rapporter i en kartvy.

I samband med valet i Nigeria förrförra veckan, användes ett nytt verktyg, Revoda, som helt skippar kartan. I stället ser du som besökare en samlad rapport, per delstat eller för hela nationen. En paraplyorganisation för nigerianska ungdomsorganisationer, EiENigeria, står bakom.

http://revoda.org.ng/

 

Verktyg

Vi testar Dataseed

“The simplest way to create beautiful interactive data visualisations”. Så säger de själva, men Dataseed tog oss inte med storm. Fortfarande buggigt i själva byggläget. Ibland försvinner block från förhandsvisning för att sedan dyka upp i exporterade vyn. Få stilval gör processen hyggligt geschwint men svårare att få det särskilt snyggt, förenkla läsningen etc.

Potentialen? Att som i Tableau kunna filtrera visningsvyn och ge läsaren/användaren större frihet. Med lite övning ska man nog kunna bygga rätt avancerade vizar.
https://getdataseed.com/

Event, kurser, utbildning

Tableau 9.0 Launch Road Show, 28 april

Tableau kommer till stan! Med en ny version av sitt program. Möt dem på Sheraton i Stockholm för att lära och träffa andra Tableau-användare.

http://www.tableau.com/learn/events/tableau-90-launch-road-show-stockholm

 

R Hackathon @ SKL, 16 maj

Stockholm R User Group ordnar den 16 maj ett hackathon tillsammans med Sveriges kommuner och landsting. Temat är skola. Även om du inte går själv kan det vara värt att hålla ett öga på resultaten.

http://www.meetup.com/StockholmR/events/221650611

Övrigt

Förslag till ny myndighetsdatalag

Regeringen har tagit fram ett förslag till en myndighetsdatalag, som ska ta ett helhetsgrepp på behandling av personuppgifter inom statlig och kommunal förvaltning. Betänkandet är på närmare 800 sidor.

TL;DR: Det är svårt för både myndigheter och allmänhet att begripa vad som gäller när PUL, offentlighetsprincipen, och andra lagar alla har synpunkter på insyn och integritet. Myndighetsdatalagen samlar all sådan reglering på ett ställe.

Oavsett hur den utformas, kommer en sådan lag få stor konkret betydelse för svenska datajournalister.

http://www.regeringen.se/sb/d/20114/a/257043

 

#jlunchlunch

Man ska aldrig luncha ensam. Därför har vi utmanat oss själva att under det här året träffa så många intressanta personer som möligt som tror på ekvationen journalistik + digitalt = möjlighet.

Hör av dig till oss på stockholm@jplusplus.org om du, helt förutsättningslöst, vill ses och snacka crowdsourcing, datavisualisering, robotjournalistik, databasbyggen, screenscraping, maskininlärning, nyhetsappar eller vad som helst.

http://jplusplus.se/jlunchlunch/

 

Data Journalism Awards

Sista ansökningsdagen för att nominera till Data Journalism Awards var den 10 april. Totalt har 483 bidrag skickats in, något färre än ifjol. Vinnarna i de 9 olika klasserna presenteras på Global Editors Networks årliga gala i Barcelona den 18 juni.

Här var förra årets starkaste datajourjobb som valdes ut till finalrundan.

 

Detta var det första historiska nyhetsbrevet från J++. Nummer två kommer om två veckor. Tills dess får du gärna tipsa dina kollegor om att vi finns.
 

Share
Tweet
Forward
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|* *|END:IF|*


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*