Nate Silver hade fel!
Efter det amerikanska presidentvalet 2012 fick New York Times-analytikern Nate Silver status som nationens Gandalf när han lyckades förutspå valresultatet med millimeterprecision. I helgens brittiska val gick det inte riktigt lika bra. Enligt FiveThirtyEights prediktionsmodell skulle de konservativa få mellan 252 och 305 säten. De fick 331.
FiveThirtyEight var inte ensamma om att ha fel. Opinionsinstituten gjorde ett historiskt dåligt val. Nate Silvers eftervalsanalys är nära nog identisk den vi gjorde efter riksdagsvalet med Botten Ada. Opinionmätningarnas metodkris gör valresultaten mer oförutsägbara.
Mer insyn när handlingar begärs ut på kommande plattform
Svenska Open Knowledge Foundation får pengar från Vinnova för att sätta upp plattformen Froide. Projektet beskrivs som en ”digitalisering av offentlighetsprincipen”. I praktiken handlar det om att man öppet ska kunna redovisa och följa offentliga handlingar som begärs ut från myndigheter. Mer transparens och medborgarmakt. På den tyska motsvarigheten Frag Den Staat finns närmare 6 000 informationsbegäran loggade.
Snart ordning(?) i priskaoset på offentlig data
Apropå offentlighetsprincipen: Snart får vi äntligen veta vad det ska kosta att begära ut offentlig data. Ekonomistyrningsverket har fått i uppdrag att se över vad myndigheter kan ta betalt för att lämna ut data. I december ska det finnas ett förslag till en ny avgiftsförordning. Tills vidare får vi leva med den välbekanta cocktailen av godtycke, kaos och inkonsekvens.
Staffan Jonson bloggar om detta hos Stiftelsen för internetinfrastruktur.
|