Nyhetsbrevet #4 | Journalism++ Stockholm

Lyckade och misslyckade Eurovisionsprediktioner, journalistmatematik – och isbjörnar

25 maj 2015

Varannan måndag skriver vi om inspiration, verktyg, utbildningar, event och trender kring datadriven journalistik. Tipsa oss gärna!

Veckans story

Helgen var en fest inte bara för schlager-, utan ocskå datanördar. Redan under Melodifestivalen kunde vi på sajten Mellokollen se en datadriven dissekering av tävlingen. Utmaningen där var att tillgången till röstningsdata då var begränsad.

I Eurovisionen är det inte ett problem. ESC Database svarar på allt. Hur många poäng fick till exempel Norge av Danmark 1964? (Svar: 5)  

Guardians Datablog gav sig på att förutse resultaten baserat på historisk röstningsdata med Armenien som tippad etta. Nu landade Armenien på en sextonde plats och Guardian får nog fortsätta fila på sin modell. Då lyckades sajten AstroDataIsCool bättre när den korade Sverige som vinnare baserat på Twitter-data från semifinalerna liksom den här spanska bloggen som utgått från YouTube-statistik.

 Röstningsdata utgör också bra underlag för nätverksvisualiseringar, vilket Jens Finnäs laborerade med redan 2011. Tyska Zeit Online har, kan man säga, förfinat hantverket.
På Twitter var det som vanligt ett nöje att följa statsvetaren Anders Sundells grafflöde under kvällen där han bland annat kunde visa att korrupta länder inte gillar Sverige och att det är Finlands, Irlands och Storbritanniens röstsiffror man ska titta på om man vill veta vet som vinner.

Inspiration

Handlingarna du inte visste att du kunde begära ut

David Higgerson upprätthåller en av våra absoluta favoritbloggar. I serien FOI Fridays lyfter han regelbundet exempel på journalistik som kommit till genom att allmänna handlingar och data begärts ut. Till exempel antalet krashade polisbilar, om blev till en story i Express and Star.

Över hundra dataset du inte visste att fanns på nätet

Robert Seaton har samlat en fantastisk resurslista med över hundra öppna dataset om allt från Jeopardyfrågor (216 930 stycken närmare bestämt) eller historisk data över jordbävningar. Bäddat för udda journalistiska knäck.

Interaktiv inspiration
Ojoj, vad det görs mycket spännande interaktiv datavisualisering. Visualloop har sammanställt det bästa från de senaste veckorna. Njut!

Event, kurser, utbildningar

Stockholm Media Meetup om robotjournalistik – med J++

I morgon, tisdagen den 26 maj, ordnar föreningen Fajk vårens tredje Stockholm Media Meetup. Ämnet är den senaste månadens stora snackis, robotjournalistik. Mittmedias Robin Govik är på plats på scen, liksom J++ som representeras av Jens Finnäs.

Löfte: Vi kommer INTE låta diskussionen stanna vid “kommer robotar ta våra jobb?”.

https://fajk.wordpress.com/2015/05/20/sthlm-media-meetup-3-om-robotjournalistik/

MOOC i matte för journalister

Lär dig tolka statistik, identifiera snedvridna visualiseringar och vara mer kritisk mot enkätundersökningar. Knight Centers onlinekurs Math for Journalists Made Easy: Understanding and Using Numbers and Statistics är gratis och börjar den 1 juni.

Stor datasatsning på internationell grävseminariet i Lillehammer
Global Investigative Journalism Conference, som ordnas i Lillehammer 8-11 oktober, kommer bli ett att årets bästa kurstillfällen för datajournalister. Arrangörerna satsar stort på datadrivet och har redan 56 bekräftade sessioner, varav många hands on. Deltagaravgiften är beskedliga 2000 norska kronor.
CC-BY: John Cooper

Övrigt

Visualisera in the flesh

Ett recept på ovanligt lyckade visualiseringar brukar ofta innehålla…mat! Pajdiagram kan vara uppslickade äpplen och semlor (med florsockerpudrad världskarta ovanpå locket) eller knäckta knäckebröd. Stapeldiagram kan vara smultron på strån eller olika fyllda mjölkglas.

Gillar du den här typen av fysiska presentationer ska du nosa lite extra på länken här under om Nordic Open Data Week 30 maj–7 juni. SMHI och Vinnova söker bidrag från typ alla som kan åskådliggöra öppna data. Den som vinner får lite pengar och bidraget utställt på offentlig plats.

http://blogg.vinnova.se/opendata/pris-till-basta-visualisering-av-smhis-och-vinnovas-oppna-data/

Off topic

Till sist säger vi grattis till vår inlånade researcher Niklas Svedberg vars band släppte nytt album i fredags.

– Tack!

Berätta om den ihjälskjutna isbjörnen på albumomslaget.

– Jag har lite ångest för den där. Albumet heter ju ”Funny how it goes” men det är ju inte så att vi tycker ”hoppsan, där dog en isbjörn”. Men jag hittade bilden och gillade den.

Bilden är över 100 år gammal, från Andréexpeditionen. De dog ju allihop och rullarna hittades först på 30-talet.

Nån chans att Guillou köper den?

– Haha, ”oooh, en skiva om jakt!”.

Blir det turné nu eller biter du dig kvar i researcheryrket?

– Ja tanken är nog att bita sig fast. Men man vet aldrig!

 

Svedberg & The Hillside Stranglers lirar folk- och countryinspirerat.

https://open.spotify.com/album/2t3obqN01QFnxGOI0bOmal
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

unsubscribe from this list    update subscription preferences 

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*