Nyhetsbrevet #4 | Journalism++ Stockholm

Höstens viktigaste verktyg,
och jobben du missade i somras

25 maj 2015

Varannan måndag skriver vi om inspiration, verktyg, utbildningar, event och trender kring datadriven journalistik. Tipsa oss gärna!

Inspiration från sommaren

Medan du låg i hängmattan, höll vi koll på datajournalistikscenen. Här är några jobb du kanske har missat, som inspiration inför hösten.

Slavhandeln, båt för båt

Slate har använd d3 (förstås) för den här fantastiska visualiseringen av den transatlantiska slavhandeln, med data från The Trans-Atlantic Slave Trade Database: www.slate.com/articles/life/the_history_of_american_slavery/2015/06/animated_interactive_of_the_history_of_the_atlantic_slave_trade.html

Vår enda invändning är att det är synd att de behöver använda 2015 års nationsgränser på en bild av världen 1545. (Psst, i september släpper vi version 1.0 av Thenmap, ett API för historiska kartvisualiseringar: www.thenmap.net)

Nya DataViva: Större, bättre, häftigare

Den brasilianska dataportalen DataViva gjorts om. Den är enklare att gräva och filtrera i, och kan dessutom ge dig halvfärdiga presentationer av vald data. Kolla till exempel vilka yrken som krävs för att tillverka apelsinjos. Eller fundera på vad som håller på att hända med handelsbalansen till Sverige.
DataViva är ett måste för alla som rapporterar om Sveriges eller EU:s ekonomiska relationer till Brasilien, eller bara av Brasilien kort och gott. Huffington Post skriver om omgörningen och de autogenererade presentationerna här.

PS. För mer handelsdata, kolla in atlas.media.mit.edu, om du inte redan använt den.

48 minuter eller 11 dagar för en astmainhalator

Att olika länder betalar olika mycket för samma mediciner vet vi ju, men när spanska Civio här lägger samman medicinprisdata från hela världen, och dessutom översätter konsumentens pris till arbetsdagar, blir effekten ändå chockerande:
medicamentalia.org/en/prices/
Notera hur samma visualisering används för att först berätta en historia, och sedan som utforskningsgrafik (med filter i toppen).

Har du blivit hackad?

New York Times has gjort ett enkelt med genialt självtest, baserat på de senaste årens kända högprofilhack. Kolla hur ofta du blivit hackad här:
www.nytimes.com/interactive/2015/07/29/technology/personaltech/what-parts-of-your-information-have-been-exposed-to-hackers-quiz.html
(Det testet bara väntar på att bli gjort i en svensk tappning. Någon?)

Så lång var fastan

Ramadan bjuder på en av de där visualiseringarna som återkommer år efter år: Hur lång är fastan? The Economists variant är enkel med effektiv: www.economist.com/blogs/graphicdetail/2015/06/daily-chart-13

Mer inspiration: Online Journalism Awards

Bland årets finalister i Online Journalism Awards finns ännu mer bra datajournalistik: journalists.org/2015/08/11/2015-online-journalism-awards-finalists-announced

Nya verktyg

DataComb: Utforska din data

Ett spännande verktyg in the making. Syftet är att snabbt överblicka stora tabeller. Förutom att pivotera och färglägga kan man göra kolumnvisa histogram. På några minuter får du en känsla för din data och vad den säger, en mental bild som hjälper dig att gräva vidare i Excel, R, eller vad det nu kan vara du använder.
www.bytemuse.com/post/data-comb-visualization

d3 Plus: Det blir bara enklare

Att visualisera data med Javascript blir allt enklare. Här är ännu ett i raden av bibliotek som bygger på branschstandarden d3.js. Vi tackar och tar emot.
d3plus.org

OCRmyPDF: OCR-programmet som håller dig i handen

OCR-program extraherar text ur bilder, t.ex. scannade PDF-filer. Om du har använt ett sådant någon gång, så vet du att det alltid blir en massa fel som måste kollar manuellt. OCRmyPDF hjälper dig genom processen, genom att visa originalbilderna jämte den processade texten.
Använder under huven används Tesseract (samma program som vi använt på http://www.protokollen.net). Ladda ner svenskspråkigt tillägg här, så fungerar det ganska bra med svensk text.
github.com/fritz-hh/OCRmyPDF

AI2HTML: Gör webb med Illustrator

Använder ni redan Adobe Illustrator på redaktionen? Då har New York Times tagit fram ett verktyg för er. AI2HTML gör webbsidor av AI-dokument. Se hur de själva använt det för att berätta om Tianjin-explosionen här: www.nytimes.com/interactive/2015/08/13/world/asia/tianjin-china-explosions-maps.html
ai2html.org

d3 Legend

Ett bibliotek som gör vad det låter som: Producerar teckenförklaringar till dina d3-visualiseringar.
d3-legend.susielu.com

PS. Gör ni webb? Har ni ingen på redaktionen som kan d3? Se till att någon får tid att lära sig det.

Övrigt

Tänk pushtjänster när du gör datajournalistik!

Vår takeout från Reuters 2015 Digital News Report (kort och kärnfull sammanfattning här) är att notifieringstjänster blir ett allt viktigare sätt att ta till sig nyheter. Det borde passa datajournalistiken som hand i handske.

I höst jobbar vi på J++ en del med att automatiskt hitta saker som ser ut som nyheter (ring och fråga om du är nyfiken!), och vi kommer definitivt att ha notifieringstjänster av olika slag i bakhuvudet.
Hela rapporten: reutersinstitute.politics.ox.ac.uk/sites/default/files/Reuters Institute Digital News Report 2015_Full Report.pdf

Så använder du färger smartast

Plot.ly har bloggat ut en bra och pedagogisk vägledning till färger i visualiseringar. Exemplet från Harvard Business Review är strålande, där de faktiskt testat olika färger i samma diagram på läsare.
blog.plot.ly/post/125942000947/how-to-analyze-data-6-useful-ways-to-use-color-in

Och apropå färger; här är ett alternativ till klassiska ColorBrewer nästa gång du ska välja färgskala: I Want Hue. Klicka ”make a palette” till höger, när du gjort dina inställningar.
tools.medialab.sciences-po.fr/iwanthue

Bli en enhörning!

Till sist: Nu närmar sig sista anmälningsdag för utbildningsprogrammet i programmering för journalister.
Med start i september kan du också blir en programmerande journalist, eller enhörning, som det mytomspunna djuret också kommit att kallas. Programmet startar den 21 september, i regi av Journalism++ och Stakston Digital Academy.
http://jplusplus.se/ny-utibildning-programmering-for-journalister/
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

unsubscribe from this list    update subscription preferences 

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*