Nyhetsbrevet #8 | Journalism++ Stockholm

Historiska kartor, otrohetskartor och kartor som inte borde få finnas

31 augusti 2015

Varannan måndag skriver vi om inspiration, verktyg, utbildningar, event och trender kring datadriven journalistik. Tipsa oss gärna!

Veckans story

Ny sajt räknar döda migranter i USA
Migrants Files gjorde det. Fatal encounters gör det. Nu startar D. Brian Burghart ytterligare en sajt för att med crowdens hjälp bygga upp en oberoende databas över odokumenterade dödsoffer. Den här gången handlar det om dödade immigranter i USA.

Sajten är spanskspråkig och heter Encuentros Mortales. Till sitt yttre är den anspråkslös, men metodmässigt träffar den datajournalistikens kärna. Under huven finns ett vanligt Excel-ark där dödsfallen kategoriseras efter plats och omständigheter. När myndigheterna gör sitt bästa för att försvåra helhetsgranskningar blir ett systematiskt fall-för-fall-räknande den enda vägen fram.

Nästa gång någon frågar vad datajournalistik är kan du berätta om Encuentros Mortales.

Inspiration

Bättre “X av Y anser att Z borde förbjudas”-journalistik

Det börjar med att någon intresseorganisation har “gjort en Novus”. Tusen svenskar har fått svara på ett batteri av frågor. Redaktionerna har fått ett pressmeddelande och snällt återberättat att “X av Y anser att Z borde förbjudas”, varpå Medierna i P1 gör ett kritiskt inslag om statistisk otillförlitligthet.

Helsingin Sanomat datadesk har tagit fram ett spännande presentationskoncept för den här typen av journalistik. Istället för att bara återge resultaten får besökarna här själv svara på ett urval av frågorna i undersökningen och matcha sig mot de andra respondenterna. Det blir på en gång tydligt både hur frågorna varit formulerade (ofta tendentiöst!) och hur svaren verkligen varit fördelade.

I det aktuella fallet handlar det om attityder till invandring baserat på European Social Survey från 2012, men konceptet går i princip att tillämpa på vilken enkätundersökning som helst.

Läckt data visade otrohetssajtens bluff

Hackare kom över en databas med detaljerade uppgifter om 36,5 miljoner användares personuppgifter och aktivitet på otrohetssajten Ashley Madison. Redan den första frågan som hackarna ställde till databasen var hett rubrikstoff: en förkrossande majoritet, 31 miljoner, av alla konton tillhörde män. Visualiserat på en karta ser det ut så här.

Men det visade sig att story var bättre än så. Journalisten Annalee Newitz djupdök i datan och kunde visa att det nästan inte fanns några riktiga kvinnor alls på sajten. Hon såg bland annat att en mängd kvinnokonton var skapade på ip-adress 127.0.0.1, det vill säga en lokal server. Uppenbarligen av företagets egna anställda.

Plötsligt var allt som fanns kvar av dejtingsajten ett gigantiskt, globalt chatforum för sexuellt frustrerade män.

Jakten på den gyllene signifikansen

FiveThirthyEight gör en ambitiös och bra analys av om vetenskap håller på att förlora sin trovärdighet i jakten på signifikanta resultat. En slags av motsvarighet till journalistikens klickjakt.

Men det vi framför allt fastnar för den fantastiska interaktiva grafiken där man som besökare i en handvändning kan laborera fram signifikanta korrelationer mellan ekonomisk utveckling och vem som styr landet i USA för att stärka sina argument.

Är republikaner eller demokrater bättre på ekonomi? Svar: ja. Helt signifikant.

https://fivethirtyeight.com/features/science-isnt-broken/

Verktyg

Rita historiska kartor med vårt nya Thenmap API:et

Efter en sommar av intensivt kodknackande kan vi nu stolt presentera Thenmap API och Thenmap.js. API:et ger dig historiskt korrekta kartgränser i SVG- och GeoJSON format. Till exempel en världskarta från 1956 eller en Sverigekarta från 1979. Med Thenmap.js kan du med några enkla rader kod rita SVG-kartor på din sajt. I databasen finns världskartor från och med 1945 och svenska kommunkartor från och med 1973.

I konkurrens med Protokollen kämpar Thenmap om titeln som vår största kulturgärning hittills.

http://thenmap.net/

Datajournalistik.se fick en ansiktslyftning

Resurssajten datajournalistik.se, som upprätthålls av oss på J++, nylanserades i veckan med ny mobilvänlig design, sökfunktion och lista över senaste tillagda länkar. Samtidigt har vi sett över innehållet. Vi har rensat ut en del, lagt till en del.

Kom gärna med förslag om du saknar något verktyg på sajten.

http://datajournalistik.se/

Åtta sajter för dig som vill bevaka EU med data

Politico.eu har sammanställt en väldigt bra lista – “a hacktivist toolbox” – med sajter som på olika sätt håller koll på EU och samlar EU-relaterad data. Det handlar om allt från kartläggning över hur parlametarikerna röstar till lobbyist-databaser.

En resurs man dock missat är Open Spendings databas över jordbruksstöd.

http://www.politico.eu/article/7-tools-on-eu-governance-brussels-lobbying-governance-open-data/

Mapbuildr – att göra en skräddarsydd Google-karta har aldrig varit enklare

När du bara snabbt vill visa en eller en handfull punkter på en Google-karta ska du vända dig till Mapbuildr. Verktyget låter dig bestämma färgtema, ikon och inforutor för att komma bort från den där klassiska Google Maps-looken som vi alla i ärlighetens namn blivit rätt trötta på.  

https://mapbuildr.com/

Eve – ett embryo till kodfri databasprogrammering

Synen av programmeringskod avskräcker många och drömmen om att skapa en visuell programmeringsmiljö fri från invecklad syntax är inte ny, men vi följer ändå med intresse projektet Eve som nyligen lanserades i en “version 0”.

Målet är att göra det enkelt att ställa komplexa databasfrågor och analysera data utan att behöva skriva någon programkod. Istället är det drag-and-drop som gäller.

Version 0 betyder att man inte kan göra så väldigt mycket ännu, men testa gärna deras tutorial.

https://github.com/witheve/Eve

Event, kurser, utbildningar

Lär dig programmera i höst - några platser kvar

Hopp, hopp! Det finns fortfarande några platser kvar till höstens utbildning i programmering som vi ordnar tillsammans med Stakston Digital Academy med start den 21 september. Förberedelserna är i full gång. Det kommer bli hur bra som helst. Anmäl dig med en gång för att vara säker på att få plats. Deadline är nu på fredag. Vi närmar oss anmälningstaket.

http://jplusplus.se/ny-utibildning-programmering-for-journalister/

Hitta nyheten i Excel-arket med Jens Finnäs

Den 11 september håller Jens Finnäs en grundkurs i Excel och datajournalistik riktad till nyhetsreportrar och undersökande journalister. Kursen ordnas av Föreningen Grävande Journalister på Poppius i Stockholm. Deltagarna kommer lära sig bygga egna små databaser, sortera och filtrera och analysera data med pivottabeller.

Det är andra gången kursen ordnas. Så här lät utvärderingen förra gången:

”Lite aha-upplevelse och en ögonöppnare för vilka stor möjligheter som finns.”

”Otroligt välinvesterad tid. Nu slipper jag räkna med papper och penna. Excel borde ingå på utbildningarna”

http://fgj.se/utbildning/

Övrigt

Guide: När man (inte) ska använda kartor

Vad är det med journalister och kartor? “Vi kanske kan göra en karta” är det överlägset vanligaste förslaget vi få höra när vi börjar prata datavisualisering. Och då behöver ämnet inte ens handla om geografi. “Kan man inte göra en karta ändå?”

Paul Bradshaw har gjort en guide till när du bör, men kanske framför allt när du inte bör använda kartor. Här är kontentan: “Make sure you are clear what story you are trying to tell, or the story that users will try to find. The test is whether a map does that job best.”

Exakt så! Se förresten även Darla Camerons lightning talk på årets NICAR: The end of maps, in seven charts.

http://onlinejournalismblog.com/2015/08/24/when-to-use-maps-in-data-visualisation-a-great-big-guide/

Därför behöver webbreportrar lära sig göra diagram

Det finns bättre och mer lättanvända verktyg för att visualisera data på nätet än någonsin tidigare. Becky Bowers från Wall Street Journal och David Yanofsky från Quartz argumenterar på Source bra om för varför redaktionerna behöver lära sina reportrar att göra diagram: “When reporters and editors can start becoming self-sufficient with their charts, the poor soul who was once the newsroom chart monkey will have more time to work on more complex projects, better suited to her specialized skills.”

Vi skriver under rakt av, men påminner om att datavisualisering inte bara handlar om att välja rätt färger och typsnitt, utan framför allt om att förstå data sin data och vilken story den berättar.

De 10 viktigaste händelserna inom dataviz hittills i år

Andy Kirk är en av de där personerna man bör känna till och hålla koll på om man är intresserad av datavisualisering. Två gånger per år sammanfattar han de viktigaste händelserna och trenderna inom datavisualisering det senaste året. Här är hans första lista för 2015, som blev till en lång rad bokmärken hos oss.

Vi inspireras bland annat av hur tänkandet kring mobil datavisualisering utvecklas. För att visa hur Walmart expanderat använder NPR så kallade “small multiples” på desktop och animerade giffar i mobilen.

http://www.visualisingdata.com/2015/08/10-significant-visualisation-developments-january-to-june-2015/

 
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

unsubscribe from this list    update subscription preferences 

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*