Bättre “X av Y anser att Z borde förbjudas”-journalistik
Det börjar med att någon intresseorganisation har “gjort en Novus”. Tusen svenskar har fått svara på ett batteri av frågor. Redaktionerna har fått ett pressmeddelande och snällt återberättat att “X av Y anser att Z borde förbjudas”, varpå Medierna i P1 gör ett kritiskt inslag om statistisk otillförlitligthet.
Helsingin Sanomat datadesk har tagit fram ett spännande presentationskoncept för den här typen av journalistik. Istället för att bara återge resultaten får besökarna här själv svara på ett urval av frågorna i undersökningen och matcha sig mot de andra respondenterna. Det blir på en gång tydligt både hur frågorna varit formulerade (ofta tendentiöst!) och hur svaren verkligen varit fördelade.
I det aktuella fallet handlar det om attityder till invandring baserat på European Social Survey från 2012, men konceptet går i princip att tillämpa på vilken enkätundersökning som helst.
Läckt data visade otrohetssajtens bluff
Hackare kom över en databas med detaljerade uppgifter om 36,5 miljoner användares personuppgifter och aktivitet på otrohetssajten Ashley Madison. Redan den första frågan som hackarna ställde till databasen var hett rubrikstoff: en förkrossande majoritet, 31 miljoner, av alla konton tillhörde män. Visualiserat på en karta ser det ut så här.
Men det visade sig att story var bättre än så. Journalisten Annalee Newitz djupdök i datan och kunde visa att det nästan inte fanns några riktiga kvinnor alls på sajten. Hon såg bland annat att en mängd kvinnokonton var skapade på ip-adress 127.0.0.1, det vill säga en lokal server. Uppenbarligen av företagets egna anställda.
Plötsligt var allt som fanns kvar av dejtingsajten ett gigantiskt, globalt chatforum för sexuellt frustrerade män.
Jakten på den gyllene signifikansen
FiveThirthyEight gör en ambitiös och bra analys av om vetenskap håller på att förlora sin trovärdighet i jakten på signifikanta resultat. En slags av motsvarighet till journalistikens klickjakt.
Men det vi framför allt fastnar för den fantastiska interaktiva grafiken där man som besökare i en handvändning kan laborera fram signifikanta korrelationer mellan ekonomisk utveckling och vem som styr landet i USA för att stärka sina argument.
Är republikaner eller demokrater bättre på ekonomi? Svar: ja. Helt signifikant.
|