Nyhetsbrevet #12 | Journalism++ Stockholm

Verktygsextravagnaza!

26 oktober 2015

Varannan måndag skriver vi om inspiration, verktyg, utbildningar, event och trender kring datadriven journalistik. Tipsa oss gärna!

Veckans story

Homan Square-granskningen är ett skolboksexempel från början till slut
En av förra veckans mest delade dataknäck var Guardians uppföljande granskning av gripanden vid Homan Square i Chicago. Kartläggningen visar hur staden kraftigt underrapporterat gripanden och till synes medvetet satt grundläggande rättssäkerhet ur spel.

I en intervju på Open News blogg Source beskriver redaktionen hur projektet kom till, inklusive dragkamp i domstol för att få ut handlingar, manuell verifiering av över 3 000 case och alla designbeslut i webbpresentationen. Den kodintresserade läser med intresse om utmaningen att visualisera med WebGL istället för SVG.

Inspiration

Friterad kyckling och kaffe som mått på gentrifiering
Att hitta en bostad i London är inte lätt. Helst vill man hitta det där området som är ”up and coming”, utan att ha hunnit bli för dyrt ännu. Lite lagom gentrifierat.

Och hur hittar man det här området? Genom att fråga en mäklare? Nope. Rätt svar: Genom att analysera förhållandet mellan utbudet på friterad kyckling och caféer.

Det menar Sam Floy, som valde en datadriven approach när han sökte boende i London. Ju fler caféer per friterad kycklig, desto mer gentrifierat område, resonerade han och identifierade Peckham som stadsdelen med den optimala kaffe-kyckling-ration i förhållande till bostadspris.

 

Tidsresa som vinkel
Det har varit mycket snack om tidsresor den senaste veckan med anledning av Tillbaka till framtiden-dagen. BBC har gjort sin egen tidsmaskin för Wimbledon-nördar. Vi är kanske inte superimponerade av innehållet, men tilltalet och den personliga vinklingen borde gå att återanvända i andra sammanhang.

Event, kurser, utbildningar

News Impact Summit – gratis journalistikseminarium i Stockholm
European Journalism Centre ordnar tillsammans Google News Lab ett öppet seminarium om innovativ journalistik tisdagen den 24 november. Temat är ”Hard journalism: Reporting Crisis, Staying Secure & Tackling Data” och bland talarna finns både svenska och internationella gäster. Vi ser bland annat fram emot att höra Louise Roug från Mashable, Chris Moran, Digital Audience Editor på The Guardian och Marina Petrillo, från Reported.ly. Och förstås vår vän italienska journalisten Jacopo Ottaviani som kommer prata om Migrant's Files, en granskning ledd av J++ i Berlin.

 

Hacka nyheter i Helsingborg
Den 15 november ordnas News Remixed i Helsingborg, ett hackathon baserat på Overview News API för nyhetstexter, som bland annat ligger till grund för sajten Genews. Mindre tävling (och flashiga priser), mer socialt utbyte och kreativtitet utlovas.

 

Learn JS Data – tutorials i databearbetning för javascript-kodaren
Lär dig räkna, aggregera och transformera data med hjälp av javascript. Perfekt för dig som vill komma i gång med att bygga visualiseringar och nyhetsappar på nätet.

http://learnjsdata.com/

 

Succé för programmeringskurs
Förra veckan gick Python-kursen “Programmering för journalister” i mål. Åtta pionjärer har under en månad lärt sig skriva text- och scrapingrobotar. Så här tycker de själva om kursen.

Vi är också väldigt nöjda och kommer att ordna motsvarande kurs i vår. Mer info inom kort.

Verktyg

Trifacta Datawrangler
Excel är bra på mycket, men har också sina begränsningar. Framför allt när det gäller att omforma och tvätta data. Det här här det nya programmet Trifacta Datawrangler kommer in.

Vi har testat programmet och ger spontant tummen upp. Vi gillar framför allt att alla förändringar lagras som ett skript, vilket betyder att allt jobb blir reproducerbart (stort minus i Excel), och att man snabbt får en överblick över outliers och felaktiga värden i stora dataset.

Även om programmet riktar sig till den okodande kommer startsträckan att vara kortare för den som har en viss programmeringsvana och hört talas om begrepp som ”join”, ”nest” och ”concat”.

 

Boosta ditt Google Spreadsheet
Det finns en uppsjö tillägg som gör Google Spreadsheet till en kraftfull databehandlare. Import.io har sammanställt en bra lista över plugins för att bland annat slå ihop dataset, göra så kallade fuzzy-matches och analysera text.

 

Graph Commons
Det här har vi nämnt tidigare, men nu har vi testat själva: Graph Commons är ett kollaborativt nätverkskartläggningsverktyg som är så enkelt att en redaktion kan börja använda det utan någon särskild utbildning. Det här kan vara den nätverkskartläggningens heliga graal som alla datajournalister väntat så länge på.

 

Import.io + Tableau = sant
Import.io är en plattform för att skrapa data från webbsidor. Tableau ett program för analys- och visualiseringsprogram av data. Fram till nu har de varit rätt dåliga på att prata med varandra.

Interworks råder bot på detta. De har tagit fram ett nytt verktyg för att läsa data från webbsidor direkt in till Tableau med hjälp av just Import.io.

 

Vizable: Visualisera på paddan
Dataviz har nått pekskärmsåldern! Tableau har tagit fram en Ipad-app, Vizable, för visualisering av data.

 

Övrigt

Datavetare samlade in två miljoner nyhetsrubriker – vad han gjorde kommer chocka dig
Det här kan vara den mest intelligenta nonsens du sett hittills. Lars Eidnes tröttnade på den samtida webbjournalistikens klickfiskande rubriker. Det där kunde väl en robot göra lika bra? tänkte han, samlade in två miljoner nyhetsrubriker och skapade en robot (eller rättare sagt ett neuralt nätverk) för att skriva hittepå-nyheter.

Resultatet är Click-o-Tron en totalt automatiserad nyhetssajt som just nu toppar med rubriker som ”Has Demi Finally Found Out That Someone Will Have A Baby?” och ”Kanye West Just Told Us That Kim Kardashian Might Be Dating”.

Läs mer om hur sajten kom till här.

 

Upprop för datajournalistiskt arkiv
En massa bra journalistik riskerar falla i glömska. Det varnar datajournalistikpionjären Simon Rogers för i ett upprop för datajournalistiska arkiv.

Databaskopplingar går sönder, sajter görs om och gamla kodbibliotek blir inkompatibla med gamla. Det är svårt att hålla nyhetsappar och interaktiva visualiseringar vid liv på nätet. Vi behöver börja tänka på inte bara hur vi gör nästa coola grej, utan också på hur vi förvaltar de gamla.

 

Vi söker nytt kontor
Efter årsskiftet kommer vi i J++ Stockholm att flytta från vår nuvarande lya i Hornstull. Frågan är vart? Vi söker ett nytt kontor och sällskap av andra smarta, galna, kreativa journalister, programmerare, designers och entreprenörer.

Alla tips tas tacksamt emot. Mejla oss på stockholm@jplusplus.org.

Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

unsubscribe from this list    update subscription preferences 

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*