Nyhetsbrevet #13 | Journalism++ Stockholm

Lättkopierat ams-jobb, ambitiös spelifiering – och Niklas Svensson

9 november 2015

Varannan måndag skriver vi om inspiration, verktyg, utbildningar, event och trender kring datadriven journalistik. Tipsa oss gärna!

Inspiration

Kartor över ett förändrat arbetsliv

Från NPR:s Planet Money bokmärker vi en idé som rakt av skulle gå att göra i Sverige. Vilket är det vanligaste yrket i varje delstat? Och hur har det förändrats över tid?

Men en enkel visualisering tecknar Planet Money en fascinerande bild av ett arbetsliv i förändring. Frågan är bara vad som kommer att hända med alla lastbilschaufförer?

http://www.npr.org/sections/money/2015/02/05/382664837/map-the-most-common-job-in-every-state

 

Inspirerande dokumentär om Kodtjejer ™

Dokumentären CodeGirl fångar upp energin från kodande gymnasietjejer från olika delar av världen. Filmaren Lesley Chilcott skildrar hur de unga teamen programmerar app, pitchar idé och skissar affärsmodell i tävlingen Technovation Challenge där syftet är att lösa ett lokalt problem.

Filmen hade premiär på Youtube förra helgen. Nu kan du hyra ”hyra” filmen i tre dagar för 1 dollar.

http://www.codegirlmovie.com/

http://www.technovationchallenge.org/2015-results/

 

Gamifierad video drabbar hårt

Migrantströmmen till Europa har genom åren utöver den traditionella rapporteringen gett upphov till flera försök att spelifiera ett berättargränssnitt. The Guardian satte 2012 användaren i Karimas kläder, en 28-årig sunnitisk tvåbarnsmor som försöker ta sig in i Fästning Europa. BBC utvecklade senare berättargreppet och de dilemman och risker som migranter ställs inför i Syrian Journey, och gav upphov till en debatt om det riktiga i att göra spel av död och tragedi.

I nya twobillionmiles är greppet ungefär detsamma: hur tar du dig till Europa? Video och stillbilder ger ytterligare styrka till berättelsen och blir påtagligt drabbande.

Två miljarder miles ska enligt upphovsmakarna ITN motsvara den sträcka som asylsökande till Europa i år färdats tillsammans.

http://twobillionmiles.com/

 

Stora data, tomma städer

Forskarna Guanghua Chi, Yu Liu och Haishan Wu har kartlagt kinesiska spökstäder (stora urbana områden som är i princip folktomma, på grund av överexploatering) med geodata från den kinesiska sökportalen Baidu. Tyvärr har de inte släppt all data, och deras egen webbpresentation, som låg hos Baidu, har tagits bort, men du kan läsa om metoden här och här.

http://arxiv.org/abs/1510.08505https://agenda.weforum.org/2015/11/where-are-chinas-ghost-cities/

Verktyg

Analysera data med Python-kod

Christopher Groskopf, utvecklarjournalist på Quartz, har gjort det till sin mission att göra det så lätt för journalister att koda som möjligt. Agate, som är hans senaste projekt, är ett kodbibliotek för att analysera data i Python.

Gör inte Pandas det här redan, kanske du undrar? Målet med Agate är att vara mer intuitivt och lättläst än befintliga lösningar (inklusive R).

Vi har testat Agate i ett skarpt projekt och gillar det. Att läsa i data och göra enkel analys fungerar mycket bra. Men om du vill göra någoting lite mer avancerat, till exempel en korrelationsanalys, så slår man snabbt i funktionalitetstaket.

Om du redan kan Pandas behöver du inte sätta ner tid på att lära dig Agate, men om du inte gjort det kan du gott ge biblioteket en chans.

Övrigt

Medieutredningen tar upp vår faktagranskningsmetod

Vi noterar stolt att den statliga medieutredning har läst och gillat vår faktagranskningsmetod J✓✓ (J-checkcheck), som vi tog fram i våras. Ur utredningens mellanbetänkande:

“Svenska datajournalister arbetar för närvarande på att förfina metoderna för att stärka [fakta]verifieringen. Som datajournalisterna bakom Jplusplus och deras nya opponentstrategi, snubblande lik en kritisk nyhetschef som ställer alla de svåra frågorna om materialet, letar felkällor eller analytiska vurpor, innan innehållet publicerats.”

J✓✓ är ett sätt att försöka formalisera faktakontrollen vid databaserade granskningar och undvika fel.

 

Datajournalistens podcastlista

Holländska Datajournalistiek.nl har sammanställt en utmärkt lista med datarelaterade podcasts att lyssna på i höstmörkret med bidrag från bland annat BBC och Five Thirty Eight.

Lediga jobb

Nieman Labs söker reporter som vill skriva om medietrender och framtidens journalistik: https://sjobs.brassring.com/tgwebhost/jobdetails.aspx?jobId=1173045

Niklas Svensson

Expressen håller koll

När vi höll en workshop i liverapportering på JMK (Journalisthögskolan i Stockholm) i torsdags, tog det inte mer än 10 minuter från det att en av grupperna döpte ett testevent i CoverIt Live till ”ÅsaRomsonAvgår”, det till att Expressens Niklas Svensson hade hittat en av eleverna telefonnummer och ringt upp. Imponerande.

https://twitter.com/Vanvettet/status/662190486745165824

 

Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

unsubscribe from this list    update subscription preferences 

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*