Kartor över ett förändrat arbetsliv
Från NPR:s Planet Money bokmärker vi en idé som rakt av skulle gå att göra i Sverige. Vilket är det vanligaste yrket i varje delstat? Och hur har det förändrats över tid?
Men en enkel visualisering tecknar Planet Money en fascinerande bild av ett arbetsliv i förändring. Frågan är bara vad som kommer att hända med alla lastbilschaufförer?
http://www.npr.org/sections/money/2015/02/05/382664837/map-the-most-common-job-in-every-state
Inspirerande dokumentär om Kodtjejer ™
Dokumentären CodeGirl fångar upp energin från kodande gymnasietjejer från olika delar av världen. Filmaren Lesley Chilcott skildrar hur de unga teamen programmerar app, pitchar idé och skissar affärsmodell i tävlingen Technovation Challenge där syftet är att lösa ett lokalt problem.
Filmen hade premiär på Youtube förra helgen. Nu kan du hyra ”hyra” filmen i tre dagar för 1 dollar.
http://www.codegirlmovie.com/
http://www.technovationchallenge.org/2015-results/
Gamifierad video drabbar hårt
Migrantströmmen till Europa har genom åren utöver den traditionella rapporteringen gett upphov till flera försök att spelifiera ett berättargränssnitt. The Guardian satte 2012 användaren i Karimas kläder, en 28-årig sunnitisk tvåbarnsmor som försöker ta sig in i Fästning Europa. BBC utvecklade senare berättargreppet och de dilemman och risker som migranter ställs inför i Syrian Journey, och gav upphov till en debatt om det riktiga i att göra spel av död och tragedi.
I nya twobillionmiles är greppet ungefär detsamma: hur tar du dig till Europa? Video och stillbilder ger ytterligare styrka till berättelsen och blir påtagligt drabbande.
Två miljarder miles ska enligt upphovsmakarna ITN motsvara den sträcka som asylsökande till Europa i år färdats tillsammans.
http://twobillionmiles.com/
Stora data, tomma städer
Forskarna Guanghua Chi, Yu Liu och Haishan Wu har kartlagt kinesiska spökstäder (stora urbana områden som är i princip folktomma, på grund av överexploatering) med geodata från den kinesiska sökportalen Baidu. Tyvärr har de inte släppt all data, och deras egen webbpresentation, som låg hos Baidu, har tagits bort, men du kan läsa om metoden här och här.
http://arxiv.org/abs/1510.08505https://agenda.weforum.org/2015/11/where-are-chinas-ghost-cities/
|