Så granskar du Airbnb med data – och en massa annan inspiration

7 december 2015

Varannan måndag skriver vi om inspiration, verktyg, utbildningar, event och trender kring datadriven journalistik. Tipsa oss gärna!

Veckans story

Granska Airbnb med data
Är Airbnb en harmlös tjänst för privatpersoner som vill hyra ut sina hem under semestern? Eller ett kryphål för skatter och reglering för den som vill idka fastighetsuthyrning? Verklighetsbeskrivningarna går i sär.

Sajten Inside Airbnb har samlat in och publicerat data från Airbnb för ett antal stora städer. Syftet är att “add data to the debate”. Tidningen El Español har lystrat till uppmaningen och gjort en granskning av Airbnbs utbredning i Barcelona och Madrid. Slutsatserna är bland annat att uthyrningen ofta är långsiktig och systematisk. En användare i Madrid hyr ut över hundra lägenheter.

Tyvärr saknar Inside Airbnb data för svenska städer, men motsvarande bör gå att skrapa hem. Med tanke på debatten om rätten att hyra ut bostadsrätter är det här ett jobb som borde göras i Sverige också.

Inspiration

Economist bjuder på inspirerande julkalender för datavisualiseraren

Glöm historieätarna. Det här är julkalendern ni ska följa i år. The Economist räknar ner dagarna till julen genom att bjuda på årets bästa datavisualiseringar.

Economist är sällan den redaktion som gör mastodontgrafik a’la New Tork Times, däremot är man väldigt bra på att göra raka, berättande diagram med en tydlig story. Ibland är det interaktivt, ibland är det video, men bara när så krävs.

 

Dataviz-fest inför klimatmötet

Datavisualiserare runtom i världen har spänt musklerna för att förklara den utmaning världen står inför när klimattoppmötet ordnats i Paris. Aleszu Bajak har sammanställt en lista över några av de bästa grejerna som gjorts. Vi fastnar framför allt för Financial Times effektfulla, interaktiva förklaring av varför utsläppslöftena som lämnades inför mötet inte räcker.

 

Nyhetsquiz blir fördomsquiz

The Guardian gör ett enkelt men genialt nyhetsquiz där besökarna får testa hur väl de känner sina egna hemländer. Hur många av procent av befolkningen är till exempel födda utomlands?

I alla länder, som fått ta quizet utom Israel och Saudiarabien, överskattar man antalet invandrare.

Konceptet bör gå att återanvända på fler områden.

http://www.theguardian.com/world/ng-interactive/2015/dec/02/how-well-do-you-really-know-your-country-take-our-quiz

Event, kurser, utbildningar

Var med och påverka datainnehållet vårens Gräv

Anmälan till vårens Grävsemiarie, dom den här gången ordnas i Göteborg, öppnade i veckan. Anmäler man sig tidigt blir det billigare.

Gräv kommer som tidigare att innehålla en hel del datasessioner. Bland annat ser vi fram emot metodföreläsningar av Kristoffer Örstadius som nyligen vann Stora journalistpriset som årets förnyare för sin datajournalistik.

J++ är med och planerar dataspåret och vill gärna ha feedback om innehåll. Vad vill ni se för dataföresläsningar och -workshops? Mejla stockholm@jplusplus.org med förslag.

 

Nyhetsrobotar och digital säkerhet – för dig som missade News Impact Summit

European Journalism Center och Google News Labs kom till Stockholm för att ordna News Impact Summit om digital journalistik, säkerhet och data. På scen fanns bland annat Louise Roug från Mashable, Susan Mcgregor från The Tow Center for Digital Journalism vid Columbia University och Chris Moran från The Guardian. Och förstås Jens Finnäs, som visade hur man gör nyhetsrobotar. Både slides och kod från den föreläsningen ligger på nätet.

Här hittar du en utmärkt Storify-sammanfattning av dagen.

Nytt från J++

Dialektoraklet vet var du växte upp

Land.se lanserade i veckan testet Dialektoraklet, som vid första anblicken kan se ut som ett i raden av nyhetsquiz. Men under huven händer det spännande saker.

Dialektoraklet har utvecklats av datagenierna på Gavagai och bygger på en massiv analys av bloggtexter. Det bygger på maskininlärning så ju fler personer som tar testet, desto bättre blir oraklet.

J++ har projektlett, konceptutvecklat och kodat. Extra credd till J++ Porto för designjobbet.

 

Kommunrapporteringen ökar trots nedskärningar på redaktionerna

Vad säger 110 000 artiklar om rapporteringen av de svenska kommunerna? Institutet för mediestudier tog hjälp av Retriever för att kartlägga om och hur rapporteringen av kommunpolitiken har förändrats över tid. Resultatet blev, något överraskande, att det skrivs mer om kommunerna i dag än för tre år sedan. Däremot säger undersökningen ingenting om kvaliteten på det som skrivs.

Vår roll? Vi byggde sajten för att presentera resultaten och hjälpte till att analysera data. På 290 kommunsidor kan du se hur kommunrapporteringen utvecklats där just du bor.

http://kommunbevakningen.mediestudier.se/
 

Så flyttar studenterna

J++ har i en rad projekt hjälpt Saco att visualisera och kommunicera data. I vårt senaste projekt visar vi hur studenter flyttar runt i landet. Hur många flyttar tillbaka till sina uppväxtlän?

Inspirationen kom bland annat från SVT Pejls fina visualiseringar över flyktingars flyttrörelser.

Se vizen här: http://www.saco.se/vara-fragor/utbildning--forskning/studenternas-flyttmonster/

Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

unsubscribe from this list    update subscription preferences 

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*