SN granskar jordbruksstödet, och mäktig algoritm till svars

23 maj 2016

Varannan måndag skriver vi om inspiration, verktyg, utbildningar, event och trender kring datadriven journalistik. Tipsa oss gärna!

Inspiration

Lista: Årets bästa datajournalistik

Här är årets bästa granskningar, visualiseringar och applikationer enligt juryn bakom Data Journalism Awards, som delas ut för femte gången. J++ Peter Grensund har suttit med i juryn, och valt ut det bästa av det bästa. 63 finalister gör upp om 12 priser.

http://www.globaleditorsnetwork.org/programmes/data-journalism-awards/

 

Gräv: Lokal granskning av jordbruksstöd

Annika Clemens på Sörmlands Nyheter gör bra lokal datadriven journalistik när hon tittar närmare på hur EU:s jordbruksstöd fördelas i länet och bland lyckas visa hur flera jordbrukare tar emot stöd för att sedan satsa på jakt.

http://www.sn.se/nyheter/sormland/1.4057833-infekterad-konflikt-mellan-storgods-och-smabonder

http://www.sn.se/nyheter/sormland/1.4057843-karta-jakt-for-att-skydda-grodorna

 

WSJ granskar algoritmerna

Wall Street Journal illustrerar filterbubblan snyggt, genom att visa hur Facebookflöden kan se ut för olika användare. Klicka på ett sökord, och jämför urvalet av nyhetsartiklar om t.ex. Donald Trump, för en liberal och en konservativ användare. Metoden är inte vattentät (det är ingen exakt simulering av hur Facebook fungerar), men vi applåderar initiativet att granska en av medievärldens mäktigaste algoritmer.

http://graphics.wsj.com/blue-feed-red-feed

Konferenser

Konferens: Dataharvest i Bryssel

Dataharvest är den är den europeiska kusinen till superkonferensen NICAR i USA. Inte riktigt lika stort, men på plats i Bryssel kommer att vara många av Europas bästa datajournalister. Inklusive Leo Wallentin från J++.

http://www.journalismfund.eu/dataharvest-conferences

 

Video: Grävseminariet i efterhand

Gräv hade ett starkt dataspår i år. På UR Play kan du se ett urval av alla presentationer, bland annat följande med datakoppling:

- Mar Cabra: Att gräva fram Panamadokumenten

- Kristoffer Örstadius: Avslöja missförhållanden med datajournalistik

- Helena Bengtsson: Livet efter Excel

 

Video: 21 föreläsningar från OpenVis

OpenVis är en konferens om datavisualsiering som ordnades den 25-26 april i Boston. På konferenssajten kan du se över tjugo av föredragen i efterhand.

https://openvisconf.com/#videos

Verktyg

Textanalys: Pythonpaketet Polyglot

Kraftfullt paket för textanalys i Python. Erbjuder tokenisering, att dela upp texter i ord, på 165 språk; språkidentifiering på 196 språk; named entity recognition, att leta efter namn och liknande i ostrukturerad text (tänk DocumentCloud eller Open Calais) på 40 språk; och sentimentanalys (är skribenten för eller emot?) på 136 språk.

http://polyglot.readthedocs.io/en/latest/index.html

 

Textanalys: Aleph

Det regnar verktyg för språkanalys, men här är ett till som gör oss upphetsade: Aleph låter dig göra bland annat named entity recognition, på flera språk samtidigt. Och har inbyggt stöd för att korsköra texter mot listor med t.ex. intressanta personer. Tack OCCRP för det!

https://github.com/pudo/aleph

 

Data: Ny portal för humanitär data

I dag (måndag) släpper Humanitarian Data Exchange en ny version av sin dataportal, som samlar statistik från olika FN-organ, biståndsorganisationer, etc.

https://data.humdata.org/

Övrigt

Forskning: Facebookgruppen ”Datajournalistik” analyserad

Ester Appelgren på Södertörns högskola har innehållsanalyserat gruppen ”Datajournalistik” på Facebook i en vetenskaplig artikel. Vi läser huvudslutsatsen med ett leende: ”the results indicate both a significant need for knowledge exchange and a need for self-affirmation”.

http://www.nordicom.gu.se/sites/default/files/kapitel-pdf/10.1515_nor-2016-0007.pdf

 

Facebookgruppen Datajournalistik: https://www.facebook.com/groups/324569050948253/

 

Artikel: Dags för en ombudsman för nyhetsrobotar?

Vas Panagiotopoulos frågar sig om vi behöver en ”algoritmombudsman” i en artikel om robotjournalistik som sammanfattar världsläget rätt bra, och som även lyfter upp J++ egen nyhetsrobot Marple.

https://howwegettonext.com/taming-the-wild-west-of-journobots-d685aa7a12d6#.g8w0ba21q

 

Pengar att söka: Google Digital News Initiative för andra gången

Google strör innovationsmiljoner över projekt för att förnya den digitala journalistiken. Förra gången fick vi pengar. Ny ansökningsomgång nu.

https://www.digitalnewsinitiative.com/fund/

Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

unsubscribe from this list    update subscription preferences 

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*